Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

29.03.2021 – 04.04.2021

Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη εμβολίων λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, περισσότερες χώρες της Ε.Ε. στρέφονται στο ρωσικό εμβόλιο (Sputnik V), εγείροντας έτσι ανησυχίες για το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εν λόγω εμβόλιο ως μοχλό πολιτικής πιέσεως για να υπονομεύσει περαιτέρω την αλληλεγγύη στην Ε.Ε. σχετικά με μια κοινή πολιτική για τη Ρωσία. 

Η Κίνα εντείνει την πίεση προς ευρωπαίους ιθύνοντες, ακαδημαϊκούς και εταιρείες, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τον οικονομικό εξαναγκασμό ως άμεση απάντηση στις ευρωπαϊκές πολιτικές επιλογές και προμηνύοντας την επικείμενη δυνατότητά της να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ε.Ε.

Ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Vincenzo Amendola και ο Γάλλος ομόλογός του Clément Beaune ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Παρισιού.  Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Μετά τη δημοσίευση έκθεσης η οποία υπογραμμίζει την πιθανή συμμετοχή της Frontex σε «επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων» στο Αιγαίο, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) αποφάσισε να εξετάσει τις δραστηριότητες της Frontex, συστήνοντας την Oμάδα Eλέγχου του ΕΚ για την Frontex (FSWG) 

Η δεύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. για αποκατάσταση των σχέσεων της γεωργιανής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και των διαδικασιών δημοκρατικής διακυβέρνησης απέτυχε, αφήνοντας τη χώρα παγιδευμένη σε μια πολιτική κρίση που προβληματίζει έντονα την Ε.Ε. λόγω της στενής συνεργασίας της με τη Γεωργία μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Παρατηρήθηκαν αυξημένες εντάσεις στην ανατολική περιοχή Donbas και στη χερσόνησο της Κριμαίας, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ρώσος εκπρόσωπος ανέφερε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden βεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την  κυριαρχική και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια επίσημης  τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. 

Η αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση που προκλήθηκε από τα δέκα χρόνια συγκρούσεων στη Συρία τονίζεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρο της Επιτροπής (HR/VP) Josep Borrell στο ιστολόγιο του. Ο HR/VP τονίζει επίσης ότι απαιτούνται διεθνής στήριξη και οικονομική βοήθεια για την αναγκαία πολιτική μετάβαση και σταθεροποίηση της χώρας. Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών στη Συρία και να συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη συγκεκριμένη χώρα. 

Συζητήσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 και την πιθανή επανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Σύμφωνα με σχετική δήλωση της Ε.Ε., ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές.