Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ
28.12.2020 – 03.01.2021
Ανταποκρινόμενη στην πολλαπλή κρίση του COVID-19, η Ε.Ε. επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της και το σχέδιο ανάκαμψης για να εκσυγχρονίσει τις οικονομίες των κρατών μελών, να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ψηφιοποίηση, και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στις κρίσεις. Η Πορτογαλία δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει την ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έπακρο, επικεντρώνοντας τη θητεία της στα τρέχοντα ζητήματα ασφάλειας, όπως είναι η ανθεκτικότητα της Ε.Ε. στις κρίσεις, η περιβαλλοντική ασφάλεια και η κοινωνική δικαιοσύνη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνή της θέση. Παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτέλεσε η αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από σεισμούς Κροατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της.
Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell υποστήριξε πως είναι αναγκαίο η Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες της για να ελέγξει την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης , ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία στα Κράτη Μέλη.
Αναφορικά με τις κυρώσεις των Η.Π.Α. για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και επομένως δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη Συμμαχία, την ώρα που ο τουρκικός στρατός ανέλαβε την ηγεσία της Μικτής Ειδικής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ, διαθέτοντάς της τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, Ε.Ε. και Κίνα κατέληξαν σε μια Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (ΣΣΕ), η οποία στοχεύει να εξισορροπήσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, παρέχοντας σε ευρωπαϊκές εταιρίες πρωτοφανή πρόσβαση σε μια σειρά από βασικούς τομείς της κινεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο βαθμός επιρροής της Ένωσης στην – συνεργάτη και συστημικό ανταγωνιστή της – Κίνα. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό έγινε εμφανέστερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η Κίνα εισήλθε σε μια νέα φάση διεκδικητικής και προληπτικής διπλωματικής πρακτικής, γνωστής ως «Wolf Warrior Diplomacy», η οποία χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα των Κινέζων διπλωματών απέναντι στην διεθνή κριτική που ασκείται στη χώρα τους.
Τέλος, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας στον οικονομικό τομέα, δύνανται να αποτελέσουν τη βάση για την περεταίρω συνεργασία τους στη διεθνοπολιτική σκηνή, προς εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων.