Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

22.02.2021 – 28.02.2021

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας.  Χαιρέτισε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης των Η.Π.Α να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των συμμαχιών. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ’NATO 2030΄’ και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων. Στην πράξη, όμως, τα τελευταία 20 χρόνια, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού καταμερισμού των καθηκόντων τους. Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία η οποία θα αποσαφηνίσει τον καταμερισμό αυτών των καθηκόντων, θα θέσει πιο ρεαλιστικούς στόχους και θα διασφαλίσει αποτελεσματικότερα τη σημασία και την αξιοπιστία των δύο οργανισμών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υιοθέτησε μία νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ορίζοντας τον οδικό χάρτη προετοιμασίας για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στοχεύει στην αλλαγή προσανατολισμού από την επικέντρωση στην κατανόηση του προβλήματος στη δημιουργία λύσεων και αντίστοιχα στη μετάβαση από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξέφρασε τη θέση της E.Ε. αναφορικά με τη δίωξη κατά του Alexei Navalny, αναφερόμενος στο σχεδιασμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διατηρώντας όμως παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Σε σχετική ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Ε.Ε. ως «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους». Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Ε.Ε. δεν πρέπει να βιασθεί να προσεγγίσει το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ούτε όμως να προκαλέσει διπλωματική κρίση. Αντί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επιβολής αυστηρών κυρώσεων, η Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική «ουδετερότητας επι τη βάσει αρχών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά των στρατιωτικών ηγετών της Μιανμάρ, έχοντας ως στόχο τα οικονομικά συμφέροντα των άμεσα υπεύθυνων για το στρατιωτικό πραξικόπημα.  Στην άλλη πλευρά του κόσμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza ανακοίνωσε την απέλαση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε., οι οποίες επιβλήθηκαν ως αντίδραση στην υπονόμευση των εκλογικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Η Ε.Ε. δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Μπλοκ να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις και το διάλογο σε ένα έθνος που έχει πληγεί από την κρίση. 

Όσον αφορά την περιβαλλοντική ασφάλεια, η Ditte Juul Jorgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 ανήκει στις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, και ότι η E.Ε. δεν θα εμποδίσει το εγχείρημα  εφόσον είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό  Δίκαιο της Ενέργειας. Επισήμανε επίσης ότι το σχέδιο δεν θα υποστηριχθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., δεδομένου ότι δεν αφορά ζήτημα που εντάσσεται στα έργα «Κοινών Ευρωπαϊκών  Συμφερόντων».