Εβδομαδιαία Ειδησεογραφική Ανασκόπηση
Παρατηρητήριο Ασφαλείας της ΕΕ

19.04.2021 – 25.04.2021

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Annegret Kramp-Karrenbauer και η Γαλλίδα ομόλογός της Florence Parly συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη μελλοντική από κοινού ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας Stealth νέας γενιάς μέχρι τα τέλη Απριλίου. Το εν λόγω μαχητικό αποτελεί το κύριο επανδρωμένο «συστατικό» στοιχείο του σχεδιαζόμενου συστήματος (FCAS) που περιλαμβάνει επίσης drones, όπλα, διασυνδεσιμότητα και ασφαλείς επικοινωνίες και έχει ως στόχο να καταδείξει την ικανότητα της Ε.Ε. να ενσωματώνει τις ποικίλες δυνάμεις ασφαλείας της σε ένα ενιαίο σύνολο και να ενισχύει τη στρατιωτική της κυριαρχία. Αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η εξέλιξη «αυτόνομων συστημάτων»  με δυναμικό ριζικών ανατροπών στον τομέα της άμυνα (EDTs) αναμένεται να φέρουν επανάσταση στις μελλοντικές στρατιωτικές δυνατότητες, στρατηγική και επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει και να αυξήσει περαιτέρω την επένδυση σε σχετικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη υπερσύγχρονων αμυντικών δυνατοτήτων.  

Στο ιστολόγιο του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής (HR/VP) Josep Borrell αναφέρει ότι τα μέλη της Ε.Ε. υποστήριξαν συλλογικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο μηνιαίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba. Αναφέρει επίσης την πρόοδο της Ουκρανίας μέσω πολιτικών μεταρρυθμίσεων και τονίζει την πρόθεση της Ε.Ε. να στηρίξει εταίρους που επιδεικνύουν συναντίληψη. 

Η Βουλγαρία υπερασπίζεται σταθερά τον εαυτό της απέναντι στον ρωσικό υβριδικό πόλεμο, ο οποίος εμποδίζει τη χώρα να οικοδομήσει ένα σταθερό αμυντικό σύστημα και να γίνει ένα πιο ικανό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, ο γρήγορος εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτικών δυνατοτήτων είναι απαραίτητος για τη Βουλγαρία ώστε να αναπτύξει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις υβριδικές απειλές και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Τσεχική Δημοκρατία διέταξε 18 Ρώσους αξιωματούχους να αποχωρήσουν από τη χώρα λόγω πιθανής σύνδεσής τους με έκρηξη εργοστασίου όπλων το 2014. Επίσης, προέτρεψαν την Ε.Ε. και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της σχετικής «αλληλεγγύης». Η Ρωσία προχώρησε σε αντίποινα απελαύνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες και παρέχοντας τους μόλις λίγο παραπάνω από 24 ώρες για να φύγουν από τη χώρα. 

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για την επίλυση της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης στη Γεωργία καρποφορήσαν με τη συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των ομάδων της αντιπολίτευσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις. 

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε περαιτέρω βία που θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Αυτή η πτυχή θα είναι κρίσιμη για την Ε.Ε., η οποία πρέπει να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό της καθεστώς για να αποφύγει άλλη μια κρίση, δεδομένου ότι οι Αφγανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. εχει επέβαλε κυρώσεις σε 10 στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ και δύο εταιρείες παραγωγής αμυντικών προϊόντων και συστημάτων. Σύμφωνα με τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού μπλοκ τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Μιανμάρ/Βιρμανία.