15νθήμερη Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

17.05.2021 – 30.05.2021

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, μετά από την εκτροπή πορείας και αναχαίτισή της από λευκορωσικό μαχητικό επί τη βάσει εικαζόμενης απειλής βόμβας, καλώντας το Συμβούλιο να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να απαγορευτεί η διέλευση αεροσκαφών λευκορωσικών αερογραμμών από τον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτραπεί η πρόσβαση πτήσεων που εκτελούν οι εν λόγω αερογραμμές στα αεροδρόμια της ΕΕ, καθώς και προς όλους τους αερομεταφορείς με έδρα την ΕΕ ώστε να αποφεύγουν την εναέρια διέλευση πάνω από τη Λευκορωσία. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-2020 (2019/2176(INI)) με το οποίο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει τις «εχθρικές» πολιτικές της. Σύμφωνα με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από τις αξίες και τα πρότυπα του μπλοκ. Κατά συνέπεια, οι σχέσεις με την συγκεκριμένη χώρα έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. 

Η Ελβετία εγκατέλειψε τις προσπάθειες για την επίτευξη Θεσμικής Συμφωνίας-Πλαίσιο με την ΕΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ignazio Cassis, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν τα αιτήματα της Ένωσης για ίσα δικαιώματα για τους εργαζομένους της, καθώς θα αύξανε το σχετικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης. 

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν το σχεδιαζόμενο σύστημα (FCAS), το σημαντικότερο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης, με το νέο μαχητικό αεροσκάφος, ως βασικό στοιχείο της εν λόγω πλατφόρμας, να αναμένεται να αντικαταστήσει τα γαλλικά Rafale και τα γερμανικά και ισπανικά Eurofighters έως το 2040. Επιπλέον, ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις περί του καταμερισμού εργασιών συμπαραγωγής τους μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. 

Αρκετές χώρες της ΕΕ αποσκοπούν στην παράταση της υποστήριξης διασυνοριακών έργων φυσικού αερίου από την ΕΕ, προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εν λόγω χρηματοδότησης και η οποία θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να δώσει νέα ώθηση στις προοπτικές του έργου κατασκευής του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed)

Η ΕΕ χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τόνισε την ανάγκη για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της αναλογικότητας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα συμπεράσματα αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή του Ινδικοειρηνικού, στα οποία εκτίθενται οι προθέσεις της να ενισχύσει τη στρατηγική επικέντρωση, την παρουσία και την δράση της στην περιοχή του Ινδικοειρηνικού ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια, ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη του ως άνω χώρου. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει κάθε διαδικασία εξέτασης και συζήτησης σχετικά με την κύρωση της συνολικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις (CAI), έως ότου το Πεκίνο άρει τις κυρώσεις κατά των πολιτικών της ΕΕ, εμβαθύνοντας το σχίσμα στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις και απορρίπτοντας τη προοπτική ευρύτερης πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της 27ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, δρομολογήθηκε η Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία θα ενισχύσει τις συντονισμένες προσπάθειες και των δύο πλευρών με στόχο την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και το περιβάλλον.