Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

11.01.2021 – 17.01.2021

Με την πανδημία να μετατρέπεται σε ακόμη έναν τομέα ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η ευρωπαϊκή στάση σε αυτήν την αλληλεπίδραση είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για τη στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο μια αποφασιστική και ενωμένη Ένωση μπορεί να αποτελέσει έναν σταθεροποιητικό παράγοντα. Τα γεγονότα των τελευταίων ετών καταδεικνύουν πως η τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ένωσης. Αξιοσημείωτα είναι συνεπώς τα βήματα που έχει καταγράψει η Ένωση σε αυτόν τον τομέα με σκοπό την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της. Καθώς η επίθεση στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α υποκινήθηκε και σχεδιάστηκε μέσω των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα ήταν χρήσιμο η Ε.Ε. να εκλάβει αυτό το γεγονός ως προειδοποίηση και να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των ψηφιακών υποδομών, προκειμένου να  αντιμετωπίσει τα τοξικά στοιχεία του επιχειρηματικού πλαισίου για τα ψηφιακά μέσα.

Ο υποστηριζόμενος από την Ε.Ε. διάλογος μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, δείχνει να σημειώνει μικρή πρόοδο φέτος, λόγω της έλλειψης κατάλληλης ηγεσίας και γνήσιας προσπάθειας προετοιμασίας του κοινού για συμβιβασμό. Αυτή η εξέλιξη, πιθανότατα να καθυστερήσει μια τελική συμφωνία που θα έθετε τα δύο μέρη σε τροχιά ένταξης στην Ένωση. Σημαντική για την Ε.Ε. κρίνεται επίσης η σταθεροποίηση της έκρυθμης κατάστασης στη Λευκορωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ενδεχόμενο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη Λευκορωσία θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για την Ένωση, γεγονός που αποτελεί επίσης στόχο τόσο της Λευκορωσίας, όσο και της Ρωσίας. 

Οι σημαντικές προσπάθειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας για τη σταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, τείνουν, εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων, να μην αποδίδουν. Προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη κρίση με οδυνηρές συνέπειες για την ασφάλεια της Αιθιοπίας, είναι απαραίτητο να επιτραπούν οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο επισήμανε ότι η Ε.Ε. στοχεύει σε μια «διπλά κερδισμένη» έκβαση όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, αναδιαρθρώνοντας μια ατμόσφαιρα διαλόγου, συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς εποικοδομητικής συνεργασίας. Αντιστοίχως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει μία πιο υποστηρικτική θέση προς την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής γειτονιάς, καθώς και στη μετανάστευση, την ενέργεια, το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την αντιτρομοκρατική δράση, και το ΝΑΤΟ, ζητήματα ζωτικά τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία της Ευρώπης. 

Ο Ελληνοκύπριος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ μπιν Αχμέτ Αλ Μπουάρντι, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) στους τομείς της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να δημιουργήσουν μία αμοιβαία, επωφελή συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων.