Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

10.05.2021 – 16.05.2021

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής (ΥΕ/ΑΠ) Josep Borrell ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία πλήττει τους άμαχους πληθυσμούς και στις δύο πλευρές. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ που εκδικάζει υποθέσεις σε πρώτο βαθμό εξέδωσε ευνοϊκή απόφαση υπέρ των διαδίκων που επιδίωκαν να απαγορεύσουν την εισαγωγή στην αγορά της ΕE παραγόμενων αγαθών από ισραηλινές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή που ασκούν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές εποικισμού του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη ή την εξαγωγή προϊόντων στην ίδια περιοχή, ακυρώνοντας την απόφαση με την οποία η Επιτροπή αρνήθηκε την καταχώριση σχετικής πρότασης πρωτοβουλίας πολιτών που υποβλήθηκε το 2019. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca για να την εξαναγκάσει να παραδώσει 90 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αντί των 70 εκατομμυρίων δόσεων που έχει προγραμματίσει η εταιρεία. 

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron ενθάρρυνε την ανάπτυξη μιας πιο ταχείας ΕΕ όσον αφορά τη δημοκρατία της, η οποία, κατά την άποψή του, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αποτελεσματικότητα και γρήγορη δράση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε Κανονισμό για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ένωση να προετοιμαστεί καλύτερα για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και να αντιδρά ταχύτερα όταν αυτές εκδηλώνονται. 

Στον απόηχο της διαμάχης της Τσεχικής Δημοκρατίας με τη Ρωσία για τη θανατηφόρο επίθεση το 2014 σε τσεχική εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών, η οποία εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκε από Ρώσους πράκτορες, ο Τσέχος Πρωθυπουργός Andrej Babiš ζήτησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να απελάσουν «τουλάχιστον έναν Ρώσο διπλωμάτη». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέκρινε την απόφαση της Ρωσίας να χαρακτηρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχική Δημοκρατία ως «μη φιλικά κράτη», με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Charles Michel, να περιγράφει την εν λόγω δράση της ρωσικής κυβέρνησης ως «άλλο ένα βήμα κλιμάκωσης» που «υπονομεύει τις διπλωματικές σχέσεις». 

Ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εκατέρωθεν, οι προοπτικές επικύρωσης της συναφούς Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις (CAI) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν μειωθεί σημαντικά.  

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να αναζωογονήσει την εταιρική σχέση της με το Κέρας της Αφρικής και να αναπτύξει νέα πολιτική για την περιοχή, καθιστώντας έτσι την Αφρική γεωστρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.