Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ
08.03.2021 – 14.03.2021
Ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για περιβαλλοντικά θέματα, John Kerry, παρευρέθηκε στη σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καινοτομία, την τεχνολογία και την ισχύ των οικονομιών τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δέσμευση και των δύο μερών να ανανεώσουν τη συμμαχία τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης υπογραμμίστηκε σε κοινή δήλωση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη θέσπιση μηχανισμού συμβατού με τον Π.Ο.Ε. ο οποίος θα επιβάλει φόρο άνθρακα σε συγκεκριμένες εισαγωγές από χώρες με λιγότερο φιλόδοξους στόχους μείωσης ρύπων. Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένες βιομηχανικές μονάδες της Ε.Ε. δεν θα μεταφερθούν σε αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Navalny, ο Πρόεδρος των “Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υποστηρίζει σθεναρά ότι το ζήτημα συνδέεται άμεσα με την προστασία της διεθνούς ασφάλειας και τάξης.
Εννέα κράτη μέλη της Ε.Ε. κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής (ΥΕ/ΑΕ) Josep Borrell, να επιδιώξει μια στρατηγικού χαρακτήρα διαβούλευση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Απριλίου σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις προοπτικές ένταξής τους στην Ένωση. Αυτή την εβδομάδα, ο ΥΕ/ΑΕ Borrell υποστήριξε επίσης την ανάγκη για μια στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε. στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού στο ιστολόγιο του. Μετά την αύξηση των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ζητημάτων στην περιοχή, η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνεκτική προορατική πολιτική.
Η κινεζική πρωτοβουλία 17+1, η οποία στοχεύει στη διαίρεση των κοινών πολιτικών της Ε.Ε. μέσω της προσφοράς ενός ιδιαίτερου καθεστώτος συνεργασίας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχει αρχίσει να προκαλεί κριτική εκ των έσω, καθώς τα οφέλη δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τη συνεργασία με την Κίνα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η άρνηση έξι εκ των 17+1 κρατών να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu, δεν πρέπει να επικριθεί η πρωτοβουλία αγοράς του Ρωσικoύ αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, καθώς η χώρα είχε αρχικά κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια απόκτησης συστήματος αεράμυνας (Patriot) από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι αναφορικά με τη συμβατότητα των S-400 με τα συστήματα του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να ενταχθούν στα τελευταία και, ως εκ τούτου, δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τον εξοπλισμό της.
Έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της Ε.Ε. και των Φιλιππίνων ιδίως εκ μέρους του Προέδρου των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte, ο οποίος τώρα επιδεικνύει προθυμία για την προώθηση της θεσμικής συνεργασίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ.