Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

07.12.2020 – 13.12.2020

Αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη Έκθεση Προόδου της «Στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας 2020-2025», υπογραμμίζοντας τις δράσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ε.Ε. Παρουσίασε επίσης ένα νέο αντιτρομοκρατικό θεματολόγιο για την Ε.Ε., προκειμένου να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ε.Ε. απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές. Επίσης, γνωστό κέντρο αναλύσεων των ΗΠΑ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου κανόνων για την ψηφιακή παρακολούθηση και διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων στον τεχνολογικό τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί μια χρήσιμη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.), δεδομένου ότι η απόφαση ‘’Schrem II’’ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέδειξε την έντονη διαφορά μεταξύ των δύο. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιβάλλουν περιορισμένες κυρώσεις σε Τούρκους πολίτες και εταιρείες που, εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης, εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση ερευνών εξεύρεσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα όμως, αναστέλλουν μεγαλύτερες κυρώσεις, όπως εμπορικούς δασμούς ή εμπάργκο όπλων, έως ότου συμβουλευτούν την επικείμενη κυβέρνηση των Η.Π.Α. Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο στην περίπτωση της Τουρκίας, οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στη νότια γειτονιά της Ε.Ε.

Με την καγκελάριο της Γερμανίας να ολοκληρώνει τη θητεία της σε περίπου 10 μήνες και τη νέα διοίκηση των Η.Π.Α. να ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2021, είναι σημαντικό να τεθούν οι βάσεις για  ένα κοινό πλάνο αντιμετώπισης των πολιτικών της Ρωσίας και της Κίνας. Ταυτόχρονα, η ομάδα του Biden σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία ευρωπαϊκή δομή περιφερειακής συνεργασίας ως δυνητικό μηχανισμό αντίδρασης στις προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ένωση καλείται να διαχειριστεί την προσπάθεια που καταβάλλει η Κίνα να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας μια μεγαλύτερη συνεργασία και διείσδυση στα ειδησεογραφικά πρακτορεία των βαλκανικών χωρών.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε επίσης μεταξύ Γερμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας για την απελευθέρωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του πολυπόθητου πακέτου ανάκαμψης από την πανδημία, η οποία θα προσφέρει μία οικονομική ανάσα στα Κράτη Μέλη. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επετεύχθη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, φέρνοντας την Ένωση ένα βήμα εγγύτερα στον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, και αναδεικνύοντας τον ηγετικό της ρόλο στη μάχη κατά την κλιματικής αλλαγής. Αντίθετα, στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική κρίση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 70 ηγέτες, διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.