Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ

05.04.2021 – 11.04.2021

Αν και υπάρχουν στοιχεία επί τη βάσει των οποίων συνάγονται σημαντικές μετακινήσεις ρωσικών ενόπλων μονάδων προς τα σύνορα της Ουκρανίας και εντός της Κριμαίας, η Ρωσία φαίνεται απίθανο να διακινδυνεύσει μια απόπειρα κατάληψης περισσότερων ουκρανικών εδαφών προς το παρόν. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, o επιθυμητός τελικός στόχος της Μόσχας μπορεί να είναι η ανάπτυξη μιας ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης εντός της Ουκρανίας. Ο Πτέραρχος Stuart Peach, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, επισκέφθηκε την Ουκρανία στις 6-7 Απριλίου. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Volodymyr Zelenskyy, και τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αρχιστράτηγο Ruslan Khomchak, και αφού ενημερώθηκε για την εταιρική σχέση ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να διατηρήσει την κυριαρχική και εδαφική της ακεραιότητα. 

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με την κρίση της Λιβύης. Αυξάνονται δε, οι φόβοι μεταξύ τουλάχιστον τριών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όλοι σημαντικοί δρώντες στη Μεσόγειο – τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα – σχετικά με τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχούς προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία και της συνεχούς αυθαίρετης δράσης της. Κρίνεται αναγκαίο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας έχει εγείρει ανησυχίες και κριτική εκ μέρους της Ε.Ε., όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα μη διαπραγματεύσιμο ζήτημα και, ως εκ τούτου, είναι στη διακριτική ευχέρεια του ευρωπαϊκού μπλοκ να εξετάσει εάν η επιστροφή της Τουρκίας στα δυτικά δημοκρατικά πρότυπα είναι εφικτή. 

Όσον αφορά την πολιτική της Ε.Ε. έναντι των εταίρων της και των αναπτυσσόμενων χωρών, ένα ζήτημα που αξίζει να εξεταστεί είναι εάν οι αθέμιτες σχέσεις σύμπραξης μεταξύ αυτών των κρατών και εγκλήματος μπορούν να επιφέρουν θετικά φιλελεύθερα αποτελέσματα

Η Γεωργία βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο λόγω της εσωτερικής πολιτικής κρίσης και των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή. Οι πρόσφατες εξελίξεις θα πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για την Ε.Ε. να εμπλακεί περαιτέρω, να αναπτύξει ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις σχέσεις της με τις χώρες του Νότιου Καυκάσου και να επιδιώξει μακροπρόθεσμο ρόλο στην περιοχή καθώς η Γεωργία είναι το μόνο κράτος στον εν λόγω γεωγραφικό χώρο με σαφείς φιλοδοξίες ένταξης στην  Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής, με τους εναπομείναντες συμμετέχοντες στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Ως αποτέλεσμα, συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εργασίας, μία υπεύθυνη για την καταγραφή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ από το 2018, και μια άλλη για τον καθορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από το Ιράν, προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία.  

Ενόψει της 16ης συνόδου κορυφής Ινδίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο στις 8 Μαΐου, η Ε.Ε και η Ινδία έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν την αμοιβαία επωφελή διμερή συνεργασία τους όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις, την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, τον πολυμερισμό και την πολιτική τους στάση απέναντι στην επιθετικότητα της Κίνας.