Εβδομαδιαία Επισκόπηση Ειδησεογραφίας
Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ
01.02.2021 – 07.02.2021
Αυτήν την εβδομάδα, Γερμανία και Γαλλία διεξήγαγαν συνομιλίες για την προώθηση κοινών αμυντικών σχεδίων και ζητημάτων κυριαρχίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την προθυμία του να ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή αυτονομία καθώς και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ένωσης. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. αντέδρασε στην απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς, σύμφωνα με το ψήφισμα 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλες οι πρεσβείες των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Ισραήλ βρίσκονται στο Τελ Αβίβ. Οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Κοσσυφοπέδιο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ώστε να μην υπονομευθεί η ευρωπαϊκή του προοπτική.
Παράλληλα, η στρατηγική απουσία της Ε.Ε. από τη διαχείριση κρίσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ), αδυνατώντας να προσφέρει μια στρατηγική εξόδου, αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα το οποίο θίγει την αξιοπιστία της Ένωσης. Στην πραγματικότητα, αυτή η αδυναμία αποτελεσματικής ανταπόκρισης, καταστρατηγεί τόσο το αρχικό πλάνο της Διακήρυξης της Βαρκελώνης όσο και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Είναι πλέον καιρός για μια επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της ΜΕΝΑ. Επίσης, ο Κόλπος της Γουινέας παραμένει μια περιοχή υψηλής στρατηγικής σημασίας παγκοσμίως, η οποία δέχεται πολλαπλές και σοβαρές προκλήσεις που απειλούν την ευρύτερη σταθερότητά της. Για τον λόγο αυτό, η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της ως παράγοντας διεθνούς ασφάλειας στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει μεταβληθεί από μια πολλά υποσχόμενη υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, σε έναν αποκαρδιωτικό εταίρο. Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, τόσο η η Ε.Ε. όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, περιορίζοντας την τουρκική δράση χωρίς, ωστόσο, να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Υπό το πρίσμα της νέο-οθωμανικής και ιμπεριαλιστικής εξωτερικής της πολιτική, η Τουρκία επιδιώκει να προβάλλει την ισχύ και την επιρροή της σε εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκτεινόμενα από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, μια περισσότερο αποφασιστική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας από την Ε.Ε. θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα στρατηγικά προβλήματα που αναδύονται από το καινούργιο Ανατολικό Ζήτημα.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ζαρίφ πρόσθεσε ότι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, θα μπορούσε να συντονίσει μια ενδεχόμενη συγχρονισμένη επιστροφή της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης σε μια πυρηνική συμφωνία.