Εβδομαδιαία Ειδησεογραφική Ανασκόπηση
Παρατηρητήριο Ασφαλείας της ΕΕ
26.04.2021 – 02.05.2021
Προκειμένου να προωθηθεί η επιτυχής έκβαση της επόμενης Αναθεωρητικής Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT RevCon), επί του παρόντος προγραμματισμένης να διεξαχθεί εντός του 2021, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόσβασή της στα κράτη μέλη που διχάζονται όλο και βαθύτερα με αφορμή το ζήτημα της κύρωσης ή της προσχώρησης στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) για την καλλιέργεια διαλόγου, ενεργώντας ως γεφυροποιός.
Η Ε.Ε. έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από Κινέζους και άλλους ξένους προμηθευτές σε έξι ζωτικούς στρατηγικούς τομείς για τους περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς πολιτικούς στόχους του μπλοκ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μια νέα Δανειακή Διευκόλυνση του Δημόσιου Τομέα (PSLF) για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης για το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. έως το 2050 το αργότερο.
Μετά την απέλαση συνολικά επτά Ρώσων διπλωματών από τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποφάσισε να απελάσει επτά διπλωμάτες από τις τέσσερις χώρες ως αντίποινα. Η απόφαση της Σλοβακίας να απελάσει διπλωμάτες καταγγέλθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ως «κίβδηλη αλληλεγγύη», που βλάπτει τους Ρώσο-Σλοβακικούς δεσμούς. Σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά των Ρώσων πολιτών, η Ρωσία συμπεριέλαβε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μαύρη λίστα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στη χώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ε.Ε. επιμένει σε μια αθέμιτη πολιτική μονομερών περιοριστικών μέτρων κατά των Ρώσων πολιτών και οργανώσεων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. απάντησαν δηλώνοντας ότι αυτή η κίνηση καταδεικνύει ότι η Μόσχα έχει επιλέξει να ακολουθήσει την οδό της αντιπαράθεσης με το μπλοκ.
Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να αποτρέψει την εκ μέρους της Ρωσίας «οπλοποίηση» της ενεργειακής αλληλεξάρτησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της σταθερότητας της χώρας, κρατώντας την εκτός ΝΑΤΟ και του Ευρω-ατλαντικού θεσμικού πλαισίου.
Το περιεχόμενο της ανανεωμένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των εταίρων της. Τονίζει την ανάγκη για μια «ενισχυμένη πολιτική εταιρική σχέση» και ότι η συμφωνία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για την προώθηση της υιοθέτησης παρόμοιων θέσεων από τα μέρη σε διεθνές επίπεδο και την υποστήριξη του πολυμερούς συστήματος.